Čína: Manželka bývalého člena politbyra dostala podmienečný trest smrti

20.08.2012 Celý región

Che-fej 20. augusta (TASR) - Na podmienečný trest smrti odsúdil dnes súd v meste Che-fej manželku odvolaného vplyvného člena politbyra Ku Kchaj-laj, ktorá sa priznala k vražde britského podnikateľa Neila Heywooda. Oznámila to televízia Bloomberg s odvolaním sa na právnika Heywoodovej rodiny Che Čeng-šenga, ktorý tento verdikt akceptuje.

Ku Kchaj-laj sa na čítaní rozsudku osobne zúčastnila, informovala ďalej televízia Bloomberg.

Podmienečný trest odňatia slobody je v Číne podľa agentúry AP zvyčajne zmenený po niekoľkých rokoch na doživotné väzenie. Reportér BBC uviedol, že Ku Kchaj-laj strávi vo väzení najmenej 14 rokov.

Čang Siao-ťün, rodinný asistent Ku Kchaj-laj, dostal za účasť na vražde deväť rokov.

Išlo o politicky najcitlivejší proces v Číne za ostatné desaťročia. Hoci sa bývalá prominentná právnička k otráveniu podnikateľa v novembri 2011 priznala, jej motívy stále nie sú známe. Proces navyše prebehol nezvyčajne rýchlo - začal sa 9. augusta a skončil sa len po siedmich hodinách vznesením obvinenia.

Neil Heywood bol priateľom rodiny Ku Kchaj-laj. Tá sa s ním údajne dostala do sporu týkajúceho sa ekonomických záujmov a mala strach, že to ohrozí jej a synovu bezpečnosť. Heywoodovo telo našli v hoteli v meste Čchung-čching, kde bol straníckym šéfom manžel obvinenej.

Proces s Ku Kchaj-laj a odvolanie jej manžela Po Si-laja z postu šéfa komunistickej strany v 30-miliónovom meste Čchung-čching v marci tohto roku pre korupciu, je zatiaľ najväčšou kauzou v rámci krízy, ktorá zasiahla čínsku komunistickú stranu od sporov spred roka 1989. Po Si-laj následne prišiel aj o miesto vo vplyvnom politbyre a jeho pád bol považovaný za úder "novej ľavici" v rámci komunistickej strany.

Súd má dnes oznámiť aj verdikty nad štyrmi vysokopostavenými policajtmi, ktorí sa priznali, že sa snažili zakryť vraždu Heywooda. Policajti ukryli dôkazy, ktoré poukazujú na účasť Ku Kchaj-laj na vražde.
 

Vyberte región